pedagogiskt.blogg.se

Detta är mitt första år som lärare och behovet av ideér är stort. Detta är min idébank som är mina egna idéer men mestadels en andras, som jag samlar och sorterar till en bank.

Lösningar

Publicerad 2013-09-29 10:12:00 i Allmänt, Förskoleklass, Rutiner,

Hela tiden uppstår små problem utifrån barnens olika behov som kräver lösningar. T.ex. Har jag upptäck att en del av barnen känner sig otrygga när de kommer på morgonen. När de kommer ska alla vara ute och det finns en vuxen ute som kan vara ganska svår att lokalisera. När då alla äldre barnen springer omkring och leker så är det svårt för dessa nya att ge sig in i leken, utan de står på sin kan och är lite rädda. 
 
Detta är något som kräver sin lösning och jag ska testa att lösa detta genom att de har en morgonaktivitet. Vid skolans ingång finns ett spel som barnen kan ta med sig dit vi har samling. Om spelet inte står där betyder det att någon annan redan har tagit det med sig till samlingsplatsen. Jag tänkte testa spelet tre i rad
 
 

Träningsklocka av papptallrik

Publicerad 2013-09-19 21:08:00 i Allmänt,

Träningsklocka av papptallrik

Detta är något jag har prövat med min klass. De undrar ofta när då, hur långt tid osv. Detta är en bra anedning till att lära dem klockan. När de frågar t.ex. hur långt tid är det kvar till rast? Då ställer jag papperstallrikens klocka på när rasten börjar och när då klockan på väggen ser likadan ut vet barnen att det är rast. 

Markera ut timmarna längs klockans kant - bara det kan vara en nyttig övning!

 

Klipp ut en timvisare och en minutvisare av kraftigt papper. Jag skrev "timvisare" respektive "minutvisare" på visarna för att de orden  skulle tränas in samtidigt.

 

Gör ett hål mitt i tallriken och i nederkanten av visarna. Stick en påsklämma genom visarna och tallriken och vik upp på baksidan.


Nu fungerar klockan att träna klockslag på, som hjälp vid beräkning av tidsskillnader och som en komihåghjälp när man skall passa tider

Start för en förskoleklass

Publicerad 2013-09-16 21:12:00 i Allmänt, Förskoleklass, Rutiner,

Vid starten av en förskoleklass är det bra att lära sig rutinerna som finns på skolan.

- Räcka upp handen
- Lyssna när Läraren pratar
- Vänta på sin tur
- Tvätta händerna innan maten

Att därför vara strikt med dessa regler är av fördel för att det ska fungera av sig själv efter ett tag.

Att skapa egna rutiner för en förskoleklass ger fördelar för klassen då de får struktur och trygghet. 

- Samma plats varje morgon (morgonen kan vara jobbig då det cirkulerar många barn)
- Schema
- Ett tema att arbeta med

Idébank

Publicerad 2013-09-16 21:00:50 i Allmänt,

Detta är min idébank som jag gärna delar med mig av. Jag kommer publicera inte bara mina egna idéer men andras också. Tanken är att man ska kunna hitta enskilda aktiviteter och teman efter svårighetsgrad men även idéer för de olika årskurserna. Jag graderar svårighetsgrad efter årskurser men vi alla vet att alla barn ligger på olika nivåer och många saker passar inte bara en årskurs utan flera. 
Detta år är jag ansvarig för en förskoleklass och därför kommer det mestadels idéer som passar för en förskolaklass.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela